در ارتباط با موسیقی های مربوط به ماه رمضان در بلوچستان می توانیم از دو گونه موسیقی نام ببریم:
1. دهل زنی
2. غزل خوانی و ذکرخوانی
دهل زنی:
این مورد مربوط به چند دهه پیش است زمانیکه رسانه ها و وسایل ارتباط جمعی مثل رادیو و تلویزیون در بلوچستان وجود نداشت یا حداقل خیلی کمتر از امروز بود. بدینگونه که یک نوازنده ی دهل با نواختن دهل در کوچه و بازار و خواندن برخی کلمات و جملات کوتاه هنگام ...
چهارشنبه، 08 آذر 1402 - 10:40
تعداد بازدید: 733
مشهورترين اين «رُها» عبارتند از:
خيلون يا مردم خوانی، سرآسيابی و قربونی، حنابندون، سرتراش، سَرِاُ، در حمومی، اجاق بوس، بيرقی، آوادون، پاتختی، حجله رَوون و حجله كِشون، دسمال بازی (دستمال گردون)، سه پا و دست به كمر، چوبازی (چوچاب) و تركه بازی، شكرپاره كنی، هلوهالو، چاردار و زيركی
اين رُها بيشتر با ساز سورنا نواخته می شود. تقريباً در تمام نواحی استان كرمان سورنا حضور پررنگتری را نسبت ب...
چهارشنبه، 08 آذر 1402 - 10:23
تعداد بازدید: 915
مقدمه:
بیماری روحی و روانی به اختلالی گفته می شود که بر ذهن، روان، تفکر، خلق و خو و ادراک فرد اثر می گذارد و موجبات ناراحتی و ناتوانی وی را فراهم می سازد. بیماری ها و اختلالات روانی علل و انواع گوناگونی دارند و زندگی افراد مبتلا را به درجات مختلف تحت تاثیر قرار می دهند. امروزه، با پیشرفت دانش پزشکی و توسعه علوم اعصاب، دلائل فیزیولوژیک بسیاری از این دست بیماری ها و اختلالات و نیز روش های درمان م...
دوشنبه، 06 آذر 1402 - 09:59
تعداد بازدید: 1463
انجیل مربّا ’anjil morabbā.
انجیر: یک کیلوگرم، شکر: پانصد گرم، گلاب: یک استکان، آب نارنج: نصف استکان. انجیر را با شکر و یک استکان آب، بیست تا سی دقیقه روی شعلهی ملایم حرارت میدهند تا شکر قوام بیاید. گلاب و آبنارنج را میافزایند. مربّای انجیر پس از چند دقیقه آماده است.
بادرنگ (بالنگ) مربّا bādrǝng (bālǝng) morabbā.
بالنگ: یک کیلوگرم، شکر: یک کیلوگرم، آبنارنج: یک قاشق غذاخو...
دوشنبه، 06 آذر 1402 - 09:57
تعداد بازدید: 2446
محمدانور ایمانی فر در گفتوگویی افزود: در شهرستان خاش سه گروه موسیقی محلی فعالیت دارند که استادان شاخص این رشته در عرصههای ساخت سازهای محلی، نوازندگی و خوانندگی دارای سبک و توانمندیهای ویژه ای هستند.
وی اظهار کرد: آموزش در رشته موسیقی محلی و سایر رشتههای هنری دارای اهمیت بوده، بر همین اساس وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی سیستان و بلوچستان در این مقوله ورود پیدا...
شنبه، 04 آذر 1402 - 10:27
تعداد بازدید: 887
جن زدگی
در سروستان، دعانویس دعای مخصوصی برای فرد جن زده می نویسد. سپس یک ریسمان سفید و یک ریسمان سیاه را به اندازه قد شخص جن زده آماده می کند. آنگاه دو ریسمان را جفت می کند و چهل بار حمد و سوره می خواند و به آن ریسمان های جفت شده فوت می نماید. پس از آن، ریسمان ها را لای کاغذی که دعا رویش نوشته شده قرار می دهد و دور آنها را با پارچه یا چرم می پوشاند و به بازوی راست بیمار می بندد.
در بيارجمند ...
شنبه، 04 آذر 1402 - 10:18
تعداد بازدید: 690
انار ترشی ’ǝnār tǝrꞎi.
دانهی انار ترش: دو کیلوگرم، آب: چهار لیوان. دانهی انار را به همراه آب روی حرارت میگذارند تا بپزد طوری که گوشت و هستهی آن از هم جدا شود. سپس آن را از صافی عبور میدهند تا هستهی دانهی انار از آن جدا شود. موادّ ته آبکش را روی حرارت گذاشته، مدام هممیزنند تا غلیظ شود.
انگیر سرکه ’angir sǝrkǝ.
انگور: پنج کیلوگرم، آب: به میزان لازم. دانههای انگور...
شنبه، 04 آذر 1402 - 10:13
تعداد بازدید: 1914
شرفی فقط نوازنده چیره دستی نبودند گنجینه ای از اطلاعات بودند که با مروری که بر اطلاعات و دانسته های ایشان میشد کرد سرگذشت موسیقی بوشهر را می شد بهش پی برد و آگاهی یافت که چه گذشته بر سر نی انبان و چه تحولاتی را این ساز پشت سرگذاشته است.
منبع: عصر ایران
نوشته ای از: سحر طاعتی
عکس تیتر: ایسنا
پنجشنبه، 02 آذر 1402 - 10:44
تعداد بازدید: 741
مقدمه:
در این قسمت از مجموعه نوشتارهای طب سنتی و عامیانه ایران، بخش سوم و پایانی درمان های گیاهی بیماری های عمومی در نواحی مختلف ایران را ارائه خواهیم نمود.
چشم درد
در اردبیل چشم را با چای تازه دم كرده و صاف شده، شست و شو می دهند؛ یا مقداری گل ختمی را با شير زن دختر زاييده می خيسانند و روی چشم بیمار قرار می دهند. در بخش هير مقداری زرده تخم مرغ به چشم می بندند. در روستای سوغانلو ی اردبیل ...
چهارشنبه، 01 آذر 1402 - 09:00
تعداد بازدید: 846
آرشه ārǝꞎǝ.
پنیر گوسفندی تازه: یک کیلوگرم، سرشیر: پانصد گرم، کرهی محلّی: دویستوپنجاه گرم، لور: پانصد گرم، آرد: صد گرم. پنیر را با سرشیر و لور از الک رد میکنند تا یکدست شود. تمام این مواد را در ظرف ریخته، با کف دست آنقدر هممیزنند تا صاف، یکدست و بدون گره شود. مخلوط آماده را در قابلمه میریزند و روی حرارت زیاد مرتّب هممیزنند تا بهجوش آید (این مواد در ابتدا به صورت شیر بریده است ولی کم ک...
چهارشنبه، 01 آذر 1402 - 08:47
تعداد بازدید: 2024