هزارک - تنپوش مردان سیستانی
پیراهن چل تریز: پیراهن گشاد و پرچینی که قد آن تا میان ساق پا میرسد، آستین آن ازدو تکه و یک مرغک تشکیل میشود و مچدار است و برای گشادی دامن آن از ترکهای راسته و گود استفاده میکنند. برای دوخت این لباس ۸ تا ۱۰ متر پارچه نیاز است و اغلب به رنگ سفید است. این پیراهن از ۴۰ تکه تشکیل میشود، دور سجاف و سرمچ آن را با نخ سیاه، سیاهدوزی میکنند و روی آن کمربند شانه کش میبندند.
پیراهن برچاک: پیراهنی بلند و گشاد تا پایین زانو که درقسمت پایین دامن گشادتر است با آستین بلند و گشاد و بدون سردست که دو طرف دامن، پیراهن چاکدار است و به آن برچاک میگویند. یقه گرد دارد که چاک گریبان آن بر روی شانه چپ به وسیله دکمه بسته میشود.
شلوار: شلوار پرچینی که لیفه ای برگردان دارد، از دو ساق و یک میان ساق فراخ تشکیل شدهاست، شلوار به وسیله بندهای بومی که توسط خود مردم منطقه بافته میشود بر روی بدن استوار میگردد. برای دوخت آن ۶ تا ۸ متر پارچه نیاز است.
پیراهن معمول: این پیراهن از گذشته تاکنون دستخوش تغییر و تحول گشته و از گشادی شلوار آن کاسته شدهاست. پیراهن مردان سیستانی درگذشته راسته و گشاد و جادار دوخته میشد، در جلو فاقد سجاف و از سرشانه شکافی مورب تا زیر سینه داشت که به وسیله دکمهای روی شانه بسته میشد، روی آن با ابریشم سفید خامهدوزی میشد، آستین گشاد و پر چین و مچدار داشت و قد آن تا زیر زانو میرسید. جیب چهارگوش در پهلوها داشت. به مرور زمان از گشادی آستین آن کاسته شد و به شکل راسته با مچ درآمد. در جلو سجاف با یقه یا بدون یقه و قد آن تا زانو در دو طرف پهلو دارای چاک و جیب چهارگوش است.
تنپوش زنان سیستانی
پیراهن تاجیک: قد این پیراهن یکوجب بالای زانو است و دارای یک برش راسته است که در دو طرف پهلوها چاکی بلند دارد. جلوی این لباس سجافی مزین به گلدوزی با نخ سیاه (سیاهدوزی) دارد. سرشانه و آستین بدون درز روی دو لابسته برش میخورد و آستین از سه برش تشکیل شدهاست.
شلوار: پیراهن پاچین زنان سیستانی با شلواری که در منطقه کوتَنَه نام دارد پوشیده میشد. این شلوار از دو ساق مخروطی و میان ساق کمچین تشکیل میشد و کمر لیفه ای در لبه شلوار سجاف میخورد و روی آن بادست یا چرخ تزیین میشد.
پیراهن دو گریبانه: قد این پیراهن تا زیر زانو است و در یقه پشت و جلو آن چاک میخورد و بههمین علت به آن دو گریبانه میگویند. مدل این پیراهن شبیه پیراهن تاجیک است با این فرق که قد آن بلندتر و بدون چاک و برش زیر آستین چین میخورد. این پیراهن با شلوار پوشیده میشود.
جلیقه: از پارچه ساده و تیره رنگ دوخته میشود، یقه آن هفت است که تا کمرگاه میرسد و روی آن با نوار قیطان نقشبندی میشود.
کت: کت محلی کوتاه که آستینهای آن بلند و راسته و یقه آن گرد است و از رنگهای شاد برای این پوشش استفاده میشود، روی آن با نوار تزیین میشد و در هنگام سرما از کتهای چرمه دار و قزن لاله دار استفاده میکردند.
لچک یا دستمال سر: آن را تازده و در جلو سر گره میزنند و دو طرف لچک را لای دستمال میزنند و موها به شکل چتر از زیر دستمال نمایان میشود.
سرپوش یا چارقد: پارچه چهارگوش رنگی یا سفید که آن را بر روی لچک میپوشیدند.
روبند: بعضی از بانوان برای پوشاندن صورت خود از روبند استفاده میکردند که این روبند از پارچههای کتانی سفید تهیه میشد و در محل چشمها بهطور سـنتی توردوزی میگردید و به وسیله بند به پشت سر بسته میشد و قد آن تا زیر سینه میرسید.
کلاه: بعضی از بانوان سیستانی از کلاهکی به شکل عرقچین استفاده میکردند که روی آن نقشبندی شدهاست.
چادر: طرح آن چهارگوش و جنس آن از پنبه است و توسط بومیان منطقه بافته میشود. این پارچه چهارخانه مستطیل شکل را از وسط بر روی سر میاندازند و قد آن تا کنارههای زانوها و پایینتر میرسد. نوع نامرغوب آن جاوَند نامیده میشد و نوع دیگر که مختص اعیان و اشراف بود از چهارخانههای ریز با نخ ابریشم بافته میشد.
کفش: مدل تخت چوبی که رویه چرمی داشت و افراد معمولی استفاده میکردند. اُرسی های سرکج یا نوک برگشته مخصوص بانوان ثروتمند بود.
تُنبون: دامن پرچین که درمنطقه به تنبون شگاد معروف است. زنان سیستانی دامنی را به جای شلوار در زیر پیراهن تاجیک میپوشیدند که عرض دامن به ده متر میرسید
منبع: فرهنگ و هنر بیتوته