امیر صادقی ـ کارشناس مردمشناسی کردستان ـ در گفتوگویی درباره «کلانه» گفت: «کلانه» جزو نان ـ غذاهای محلی استان کردستان است که در گذشته در فصل بهار پخته میشد. «کلانه» با سه نوع گیاه طبخ میشود که در فصل بهار میرویند؛ کنیوال، پیچک و ساقه پیازچه.
او افزود: برای تهیه «کلانه» خمیر نان را اندازه نان لواش پهن میکنند و روی نصف آن یکی از سه گیاه نامبرده را میریزند و سپس لایه خالی را روی لایه پرشده میگذارند و کلانه را روی ساج میگذارند و هردو طرف آن را روی ساج میپزند. وقتی «کلانه» آماده شد، روی بشقاب با کره محلی چرب و سرو می شود و معمولا با ماست و دوغ خورده میشود.
صادقی اضافه کرد: این نان خیلی برای ذائقه غذایی کُردها مطلوب است و بسیار پرطرفدار است، به گونهای که امروزه در تمام فصول پخته میشود و در دسترس مردم قرار دارد. گلخانههایی برای پرورش پیازچه داریم و در فصلهای دیگر سال این نان با پیازچه پخته میشود. در شهر نیز در خیابان فردوسی سنندج که رابط بین بافت قدیم و جدید شهر است، بیش از ۱۰ مغازه «کلانهفروشی» داریم.
این کارشناس مردمشناسی کردستان با بیان اینکه «شلکینه» یکی دیگر از نان ـ غذاهای محلی کردستان است، توضیح داد: «شِل» در زبان کُردی معنای همان «شُل» را میدهد. برای طبخ این نان از آرد، زردچوبه، تخممرغ و نمک استفاده میکنند و بعد از مخلوط این مواد، مایه آبکی به دست میآید که آن را با ملاقه روی ساج میریزند. این مایه روی ساج پخش میشود و شکلهای مختلفی به خودش میگیرد. این نان سفت نیست و خیلی نرم است.
به گفته صادقی این دو نان ـ غذا در فهرست میراث ناملموس کشور به ثبت رسیده است.
منبع: ایسنا
نام نام الزامی می باشد
ایمیل ایمیل الزامی می باشد آدرس ایمیل نامعتبر می باشد
درج نظر الزامی می باشد
من را از نظرات بعدی از طریق ایمیل آگاه بساز