هزارک - فرهنگسرای ویژه تاریخ و فرهنگ کردهای خراسان در روستای "اوغاز" در شمال استان خراسان ایران بین دو شهر کردنشین شیروان و قوچان افتتاح شد.
رسانه خبری کردستان ۲۴ اعلام کرد: فرهنگسرای تاریخی- فرهنگی کردهای خراسان در زادگاه کلیم الله توحدی تأسیس شده است.
این مرکز فرهنگی به همت و همکاری کلیمالله توحدی، نویسنده، پژوهشگر و موسیقیدان نام آشنای خراسان، افتتاح گردیده است.
فرهنگسرای مذکور بهویژه به کتابخانه کردی و اسناد مرتبط با کردستان به طور کلی و کردهای خراسان به طور خاص اختصاص دارد؛ بخش دیگری از این فرهنگسرا مربوط به فرهنگ و آداب و رسوم کردهای خراسان است که شامل کشاورزی، موسیقی، لباسهای سنتی، عادات و تقالید و هر آنچه که با زندگی کردهای کرمانجی خراسان مرتبط است، میباشد.
کلیم الله توحدی در گفتگو با کردستان۲۴ گفت: «بعد از سفر به اربیل در سال ۲۰۱۹، با حمایت دولت اقلیم کردستان، توانستیم نزدیک به ۸۰ درصد از منابع مالی لازم برای ساخت این فرهنگسرا را تأمین کنیم، من از حمایتهای آنان سپاسگزارم و خود را مدیون این کمکها میدانم».
به گفتهی توحدی، او ۵۳ سال پیش ایدهی تأسیس موزه و کتابخانهای را برای حفظ فرهنگ و نگهداری اشیای فولکلوری کردهای خراسان در سر داشت و میخواست این مرکز را در زادگاه خود ایجاد کند.
کردهای خراسان که حدود سه میلیون نفر هستند از ٢٢ طایفه تشکیل شدهاند که در زمان شاه عباس صفوی از ارومیه به مرزهای شرقی ایران کوچانده شدند و در فاصلهی دو هزار کیلومتری کردستان در شمال خراسان ساکن شدند.
کردهای خراسان که بیش از چهارصد سال است از کردستان و سرزمین خود جدا شدهاند، اما زبان و فرهنگ خود را حفظ کردهاند. در میان آنان کلیمالله توحدی طی حدود نیمقرن گذشته نقش چشمگیر و فعالی در راستای احیای احساسات کردی و حفظ فرهنگ و فولکلور کردهای خراسان ایفا کرده است.
منبع: کرد پرس